Kan spraakherkenning technologie mijn audio automatisch transcriberen?

Bij Uitgetypt.nl krijgen we regelmatig de vraag of we software gebruiken om interviews uit te typen. "De technologie rondom spraakherkenning is immers toch al ver gevorderd?" en "Op mijn telefoon kan ik een gesprek dicteren, hebben jullie dan geen software voor het automatisch transcriberen van een interview?"

Het is waar dat spraakherkenning steeds verder ontwikkeld wordt en de technologie biedt veel mogelijkheden voor automatisch transcriberen en de transcriptie service in het algemeen. Daarnaast hebben grote tech-bedrijven als Apple en Google over de afgelopen jaren steeds meer interesse in de technologie rondom spraakherkenning gekregen en dit valt ook steeds meer te zien in de producten die ze leveren. Google heeft zeer recentelijk zelfs een API (application programming interface) ontwikkeld voor het dicteren in Google Docs. Wanneer men langzaam en duidelijk in de microfoon praat, dan kan deze software behoorlijk accuraat uw gesproken woorden in tekst omzetten.

Kunnen jullie mijn opnamen automatisch transcriberen?

Het probleem is echter dat spraakherkenning nog niet zo ver ontwikkeld is dat de kwaliteit van het transcript altijd goed genoeg is om na automatische transcriptie ook daadwerkelijk een analyse te starten. Indien je het transcript wilt analyseren of coderen zul je eerst een correctie moeten toepassen op de tekst met de geluidsopname ernaast. Voor monologen die duidelijk en langzaam ingesproken worden zal de correctie relatief niet veel tijd kosten. Maar Uitgetypt.nl heeft de afgelopen maanden zelf geïnvesteerd in spraaktechnologie, het is dan ook mogelijk om je transcript bij ons automatisch te transcriberen tegen een tarief van € 0,30 per audiominuut.

Dé applicatie voor automatisch transcriberen via Uitgetypt.nl!

Bij Uitgetypt.nl zijn we bezig met de service van het automatisch transcriberen in de Nederlandse taal verder te ontwikkelen. Op dit moment is onze applicatie beschikbaar en kun je je opnamen direct insturen vanaf je telefoon. Geïnteresseerd in de app? Je kunt de app hier downloaden indien je telefoon op Android draait. Deze applicatie is de afgelopen tijd verder ontwikkeld en we hebben een spraakherkenningssoftware toegevoegd. Je kunt nu je audio automatisch laten transcriberen via onze app tegen een tarief van € 0,30 per audiominuut. Let op: de kwaliteit van de output is zeer sterk afhankelijk van de kwaliteit van de input. Ruis, achtergrondgeluid, rumoer, door elkaar gepraat, zwaar accent, vanaf een afstand in de microfoon praten, dit zijn karakteristieken die de accuraatheid behoorlijk beïnvloeden.

J
e ontvangt de audio in platte tekst retour. Dit dien je nog te bewerken en te redigeren tot een fatsoenlijk transcript indien het voor studie of onderzoek is. Wel scheelt het je ongeveer 30-50% van je uitwerktijd. Je kunt daarna bepalen of u de correctie door ons team laat uitvoeren, zelf doet, of tevreden bent met de automatische transcriptie.


Ben je benieuwd hoeveel onze reguliere service kost? Vul het zelfbereken formulier aan de rechterzijde van dit scherm in of kijk op onze tarieven.

Neem contact met ons op!